vrijdag 6 december 2013

Kaart Gabon en Libreville - Vakantie Afrika

Kaart Gabon, wegen, rivieren, steden, meren: VN
Gabon heet officieel de Republiek Gabon. Het is een land in Centraal-Afrika met 1.514.993 inwoners (2009). De hoofdstad is Libreville en de officiële taal van het land is Frans.

Gabon grenst in het noordwesten aan Equatoriaal-Guinea, in het noorden aan Kameroen en in het oosten aan Congo-Brazzaville.

In het westen ligt het land aan de Atlantische Oceaan. Gabon is rijk aan tropisch regenwoud en nationale parken.

Klimaat en vakentie
Gabon kent een tropisch klimaat. Het is warm en zeer vochtig en gemiddeld 26 °C. Het land heeft een regenseizoen en een droog seizoen.

De kust van Gabon is ongeveer 800 kilometer lang. Vanaf de kustlijn strekt zich een tot maximaal 200 kilometer brede kustvlakte uit. Hier bepalen meren, mangrovebossen en kustsavannen het landschap.

Vanaf de kustvlakte in Gabon beginnen plateaus die met dicht, tropisch regenwoud zijn begroeid. Deze gaan in het noorden overgaan in de Monts de Cristal (tot 950 m) en in het zuiden in de Monts du Chaillu (tot 1366 m).

Gabon omvat vrijwel het gehele stroomgebied van de ongeveer 1.200 kilometer lange rivier de Ogooué.

Nationale parken
President Omar Bongo Odimba nam het initiatief om 13 nationale parken op te richten.

In 2002 is hiervoor een plan opgesteld. De parken zijn verdeeld over alle 9 provincies. Dit is 10% van het territorium van Gabon.

Steden Gabon
Naast de hoofdstad Libreville zijn een aantal andere steden in Gabon: Port-Gentil, Masuku (Franceville), Oyem, Moanda, Mouila, Lambaréné, Tchibanga, Koulamoutou, Makokou.


(Kaart steden Gabon: CIA)

Kaart Gabon provincies

Gabon is bestuurlijk ingedeeld in negen provincies. Dit zijn Estuaire, Haut-Ogooué, Moyen-Ogooué, Ngounié, Nyanga, Ogooué-Ivindo, Ogooué-Lolo, Ogooué-Maritime en Woleu-Ntem.

Kaart Gabon: CIA

Kaart Gabon
Gabon grenst aan Equatoriaal-Guinea, Kameroen en Congo-Brazzaville. De hoofdstad van het Centraal-Afrikaanse land is Libreville.

Kaart Gabon, steden, provincies, rivieren, reliëf, topografie: CIA