donderdag 6 september 2012

Kaart Angola en Luanda, provincies


(Kaart Angola: VN)
Angola het officieel de Republiek Angola. Het is een land in Midden-Afrika en telt 12.799.293 inwoners (2009). De hoofdstad is Luanda.

Angola grenst in het noorden aan Congo-Kinshasa, in het oosten aan Zambia en in het zuiden Namibie. In het uiterste zuidoosten deelt het een vierlandenpunt met Zambia, Botswana en Namibië.

De Angolese exclave Cabinda ligt in het noorden tussen Congo-Kinshasa en Congo-Brazzaville aan de Atlantische Oceaan.

In het westen ligt Angola aan de Atlantische Oceaan.

Rivieren
Alleen de rivier de Cuanza en de Cunene hebben het hele jaar door water. De overige rivieren in Angola vallen periodiek droog.

Bij de stad Soyo, in het uiterste noordwesten van het land, mondt de rivier de Congo uit in de Atlantische Oceaan.

Bevolking
De bevolking van Angola bestaat overwegend uit meer dan honderd Bantoetalige volken. Deze zijn voor het merendeel in drie groepen onder te verdelen, de Ovimbundu, de Mbundu en de Bakongo.

De Ovimbundu die Umbundu spreken wonen vooral in het centrale hoogland. De Mbundu, die Kimbundu spreken, wonen in en rond de hoofdstad en aan de kust.

De Bakongo, die Kikongo spreken, zijn voor het grootste deel gevestigd in de provincie Uíge, Congo [Kinshasa] en Cabinda in het noordwesten.

Een kleine groep Bosjesmannen leeft aan de zuidgrens.

De na de onafhankelijkheid van Portugal overgebleven blanken, voor het grootste deel Portugezen, wonen evenals de mestiezen voor het grootste deel in de steden.

Klimaat en vakantie
Angola kent verschillende klimaatzones. Aan de kust oefent de koude Benguelastroom invloed uit, in het binnenland beïnvloedt de hoogteligging het klimaat.

Een bijzonder klimatologisch verschijnsel aan de kust zijn de cacimbo. Dit zijn kustnevels die zich vormen door afkoeling van zeewind die landwaarts waait. Hierdoor treedt ook in de droge tijd tot ver in het binnenland dauw op.

Het zuiden van Angola kent overwegend een woestijnklimaat.

De fauna van Angola is zeer rijk en omvat onder meer die van het tropisch regenwoud. Er leven chimpansees en apen.

Verder biedt Angola voor een vakantie de kenmerken van de zuidelijke savannen, met antilopen, buffels, giraffen.

De reuzensabelantilope is een ondersoort die alleen in Angola voorkomt.

Steden Angola
De grootste steden van Angola zijn naast de hoofdstad Luanda: Cabinda, Huambo, Lubango, Kuito, Malanje, Lobito, Benguela, Uíge, Namibe, Luena, Soyo, Menongue.

Kaart Angola steden: CIA

Kaart provincies Angola

Kaart Angola provincies: CIA

Kaart Angola
Angola grenst aan Congo-Kinshasa, Zambia, Botswana en Namibië. In het uiterste zuidoosten deelt Angola een vierlandenpunt met Zambia, Botswana en Namibië. De Angolese exclave Cabinda ligt tussen Congo-Kinshasa en Congo-Brazzaville.

Kaart Angola, topografie, reliëf, steden, rivieren: CIA