donderdag 5 december 2013

Kaart Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) en Bangui - Vakantie Afrika


Kaart Centraal-Afrikaanse Republiek, steden, provincies wegen: VN
De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) ligt in de regio Midden-Afrika. Het land heefy 4.511.488 inwoners (2009) en de hoofdstad is Bangui. De officiële talen zijn Frans en Sangho.

Het land grenst in het noorden aan Tsjaad, Soedan en Zuid-Soedan, in het zuiden aan Congo-Kinshasa en Congo-Brazzaville en in het westen aan Kameroen.

De rivier de Ubangi heeft een lengte van 1.100 kilometer en vormt een groot deel van de grens tussen de Centraal-Afrikaanse Republiek en Congo-Kinshasa. De rivier en ontspringt bij Yakoma uit de samenkomst van de Mbomou en de Uele.

Landschap
Het landschap in Centraal-Afrikaanse Republiek wordt bepaald door het west-oost gerichte plateau van Oubangui-Chari. In het westen en oosten liggen de massieven van Yadé en Bongo.

Het noorden van het land wordt bedekt door boomloze savannen. In het zuiden dringt het tropisch regenwoud, vooral langs de rivieren, ver het binnenland in.

Het hoogste punt in het land is met een hoogte van 1420 meter de Mont Ngaoui.

Het plateau van Oubangui-Chari vormt de waterscheiding tussen de rivieren die behoren tot het Tsjaadbekken en die behoren tot het stroomgebied van de Congorivier. De laatste monden vrijwel allemaal uit in de Oubangui-Mbomu.

Klimaat en vakantie
In het zuiden van de Centraal-Afrikaanse Republiek heerst een tropisch regenwoudklimaat, met twee regenseizoenen per jaar. In het noorden kent het land kent een savanneklimaat.

Een aantal bezienswaardigheden in de hoofdstad Bangui zijn een grote triomfboog in Romeinse stijl die is gewijd aan de voormalige keizer Bokassa, het presidentieel paleis en de centrale markt.

Andere toeristische trekpleisters in het land zijn onder meer de prachtige natuur en de gevarieerde dierenwereld.

Dierenwereld
De Centraal-Afrikaanse Republiek kent een uitermate rijke dierenwereld. Deze omvat onder meer nog gorilla's en chimpansees, reuzeneekhoorns, antilopen en hyena’s.

Bamingui Bangoran Nationaal Park
In het Bamingui Bangoran Nationaal Park, in het noordoowsten, leven olifanten en neushoorns. Door jacht en smokkel worden hier veel diersoorten met uitroeiing bedreigd.

Manovo-Gounda St Floris National Park
Het Manovo-Gounda St Floris National Park, in het noorden van het land, wordt bewoond door veel wilde dieren, waaronder luipaarden, leeuwen en neushoorns.

Kaart steden Centraal Afrikaanse Republiek
Naast de hoofdstad Bangui zijn een aantal andere steden in de Centraal Afrikaanse Republiek: Bimbo, Berbérati, Carnot, Bambari, Bouar, Bossangoa, Bria, Bangassou, Nola.

De weg van Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan, naar Douala in Kameroen loopt door de Centraal-Afrikaanse Republiek en is een belangrijke verbinding tussen Bangassou, in het zuidoosten, en Bangui.


(Kaart Centraal-Afrikaanse Republiek: CIA)

Kaart provincies Centraal Afrikaanse Republiek

Kaart Centraal Afrikaanse Republiek: CIA

Kaart Centraal-Afrikaanse Republiek
De Centraal-Afrikaanse Republiek grenst aan Tsjaad, Soedan, Zuid-Soedan, Congo-Kinshasa, Congo-Brazzaville en Kameroen. De hoofdstad is Bangui.

Kaart Centraal Afrikaanse Republiek, steden, provincies, wegen, rivieren, reliëf, topografie: CIA